Salam...
Resepi asal dari blog En Mat Gebu
Buat tuk kudap2..nak beli xde wet...:P
lebih baik wat sendiri kalau cukup bahan...
dan tentunya kita tau halal kan....ehehe
ni kategori resepi derhaka kut?

BAHAN2
200 g mentega
80 g gula aising
1 camca teh esen vanilla
120 g tepung gandum*
10g tepung jagung
55 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
100 g Oat
CARA2
1- Satukan mentega, esen vanilla dan gula aising dalam mangkuk, pukul hingga rata, tak perlu kembang.
2- Gaul oats dan tepung hingga rata, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gaul hingga menjadi doh.
3- Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4- Keluarkan doh, kemudian ambil secubit, bulat2 kan sebesar ibu jari, susun atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega dan tekan sedikit doh tadi dengan garfu.
5- Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20minit
♥ so yummmmyy!!!!~♥

Resepi asal dari blog En Mat Gebu
Buat tuk kudap2..nak beli xde wet...:P
lebih baik wat sendiri kalau cukup bahan...
dan tentunya kita tau halal kan....ehehe
ni kategori resepi derhaka kut?
p/s: resepi kat bwh ni yg telah di derhaka kan..

BAHAN2
200 g mentega
80 g gula aising
1 camca teh esen vanilla
120 g tepung gandum*
10g tepung jagung
55 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
100 g Oat
CARA2
1- Satukan mentega, esen vanilla dan gula aising dalam mangkuk, pukul hingga rata, tak perlu kembang.
2- Gaul oats dan tepung hingga rata, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gaul hingga menjadi doh.
3- Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4- Keluarkan doh, kemudian ambil secubit, bulat2 kan sebesar ibu jari, susun atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega dan tekan sedikit doh tadi dengan garfu.
5- Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20minit
♥ so yummmmyy!!!!~♥

0 Sweet Kukis:
Post a Comment