♥ Let's Follow!!~ ♥

Chef Haziq dan Muffin Vanniberry Coklat

Malam tadi wat projek muffin ngan Haziq..
Sebelum ni,
Asik dok tanya2 cam mana Ibu buat...
Mmg Shaa suruh tengok tiap2 kali buat..
tp tak senang hati dia kalau dok tgk ajer..
sana usik, situ usik..
Bila tegur, terus ajer ke depan...
huhuhu..


So kali ni,
Shaa suruh Haziq pukul Butter + Gula Halus sampai jadi putih...
Sambil2 buat tu, asik dok kata
"Bila lah nak putih ni"
lenguh lah tu....ehehe



Dah selesai semua masuk bahan2,
Isikan sesudu adunan ke dalam cup..
selang seli vanniberry ngan yg coklat..
Part ni mmg Haziq suka..
asal terkena jer kat tgn..
asik dok jilat...huhuhu


Taraaa...
So ini lah hasilnya..
p/s: yg comot2 tu lah yg Haziq buat :)

Ok..Resepi ni mmg sha ubah sket,
tak banyak, sket ajer..
diambil dr Mat Gebu, iaitu MARBLE VANILLA MUFFINS
yg mana resepi asal dr MamaFami..
Bak kata En Mat Gebu , adunan ni mmg agak pekat sedikit
tp hasilnya sgt lembut dan sodap :)

BAHAN2

180 gram mentega
140 gram gula halus - 125g Gula halus
220 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml susu segar - 100 ml Susu Strawberry UHT
1 1/4 camca teh esen vanilla - 1 camca teh Vanilla
1 1/4 camca teh coklat emulco - 1 camca teh coklat Emulco
1 sudu besar Serbuk Coklat

Note: Font biru tu bahan yg Shaa ubah tuk jadi Muffin Vanniberry Coklat..
yg lain adalah sama :)

CARA2

1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan mufin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
3. Akhir sekali masukkan esen vanilla, kacau rata dan bahagikan adunan pada 2 bahagian. Satu biar pada warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco, kacau rata2.
4. Sudukan adunan kosong ke dalam muffin cup tadi, diikuti adunan coklat, isi 3/4 penuh dan gunakan lidi sate atau chop stick, lorekkan sehingga mendapat kesan marble.
5. Bakar 20 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...


♥ so yummmmyy!!!!~♥
http://www.leeloublogsimages.com/Layouts/2010/Flower%20Power/FlowerLaydownPostDiv350.png

0 Sweet Kukis:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...