♥ Let's Follow!!~ ♥

Secret Garden vs Marry me, Mary!

Sekarang ni tgh download citer
Marry me, Mary dan Secret Garden kat Yellow Cinema...
terpaksa selang seli men'download' nyer...
( merosakkan bahasa betul lah..huhu)
satu hari satu eps...
kalau guna premium acc mesti cepat kan...
tp Shaa guna yg free punya..mkn masa lah (^_^)

Marry me, Mary! baru eps 7..
tgh download..vava..xsabar!

Secret Garden dah tgk sampai eps 14...
tunggu YC kuarkan link eps 15,
maka dengan itu tanpa lengah2 lagi
ku akan download...
Hyun Bin oppa http://www.emocutez.com



ooh ya, sapa2 nak download citer kat YC..
klik kat pic bawah ni ;-)

Mummy Ayu Happy New Year Giveaway

http://2.bp.blogspot.com/_y1EqeMMlQmA/TQbqb6ve9cI/AAAAAAAALxk/RcMeR40npbI/s1600/happy-new-year-2011-odometer_design.png


Hari ni last day...
harap2 sempat ler masuk dan di terima...

Giveaway ni sempena Tahun Baru 2011 ni
http://www.emocutez.com

anjuran
MummyAyu

Harap2 Shaa menang & bertuah..

http://www.emocutez.com

Cabutan Bertuah Myshopbello


Cabutan bertuah untuk pengikut bertuah...
Harap2 Shaa antara yg bertuah...
vavava(^_^)
Follower yg ke 143
ada makne tersirat tu tau...he3

link Myshopbello : http://myshopbello.blogspot.com


Letak Favicon kat Blog

Okey, tutorial kali ni pasal Favicon...
Permintaan dr anak buah yg tgh giler berbelog :)

Apa itu Favicon?
Favicon ni icon cute kat address bar..
biasa kita panggil 'Favicon.ico' atau 'Favicon.gif'

Lain template, lain cara...
So ini antara yg Shaa tau jer...


Cari bawah ni kat Design - Edit HTML
Tekan CTRL-F tuk cari
dan paste mana2 kod dibawah....

try satu2....kalau jadi save jer
kalau x, leh cuba yg lain ..okey

</head>
atau
]]></b:skin>
</head>
atau
</title>

Kemudian,
Letak kod dibawah
~Atas ~ </head>

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
atau

Letak kod dibawah
~antara dua ni ~
]]></b:skin>

</head>
<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
atau

Letak code dibawah ~selepas~ </title>

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


Untuk URL GAMBAR, dah Shaa sediakan..
boleh pilih nak yg mana satu....
cuma gantikan WARNA MERAH kat link atas tu..
Ukuran adalah 16 X 16pix..
Kalau dah ade URL sendiri.. pun xper
tak paksa pun :)
ooh yer, scroll jer kat box tu..link tu main nyorok2





http://3.bp.blogspot.com/_ctsjb7gGg_k/TRmy4MM3ShI/AAAAAAAACBk/TclpP5a814A/s1600/HKMYSWEETYUMMY.BLOGSPOT.COM




http://2.bp.blogspot.com/_ctsjb7gGg_k/TRmy36iLsDI/AAAAAAAACBc/FcPqnQsK7IM/s1600/PBMYSWEETYUMMY.BLOGSPOT.COM





http://4.bp.blogspot.com/_ctsjb7gGg_k/TRm5tQE3iSI/AAAAAAAACB0/aDYXNlr4J4U/s1600/FFmysweetyummy.blogspot.com.ico





http://1.bp.blogspot.com/_ctsjb7gGg_k/TRm6J8LCMuI/AAAAAAAACB8/KxNbnQooiTs/s1600/pearMYSWEETYUMMY.BLOGSPOT.COM


Main kat Taman



Bawa Haziq gi main kat Taman minggu lepas..
baru jer lepas hujan ni..tp nak gak pergi..
sbb apa?
sbb Ibu dah janji
huhuhu...
Tapi baru main kat buaian,
dtg plak "org kurang OK"
huhuhu...mmg tempat lepak dia kat sini..
Apalagi Ibu cabut lari ler ngan Haziq...
walaupun Haziq tak faham apa sebab Ibu ajak balik time2 tu gak...
asik dok tanya
"kenapa?"
"Sebab apa?"

Roti Manis Mini

Update entry lagi...
Roti ni buat beberapa hari yg lepas...
tp tu lah bentuk bulat jer yg tau...
bentuk lain blum pro lagi...ehehe
Resepi ni tuk roti asas..
so kalau nak masuk filling ke atau tabur keju atau tabur gula..
terpulang la k :)

Bahan2
80ml Susu Segar
40ml Air
50g Telur
300g Tepung Roti
20g Gula Halus
60g Mentega
3g dry yeast
1sk bread improver

Cara2
1- Masukkan tepung, dry yeast, bread improver, gula,
susu dan
telur yg telah dikocak sedikit dgn garfu ke dalam bekas...
uli sampai jadi sebati..

2- Kemudian baru masukkan mentega...
uli lagi sampai jadi doh.

3- Masukkan dlm plastik dan uli dalam 5-10minit...
4- Keluarkan doh tadi dr plastik, masukkan dalam bekas..dan tunggu sampai naik dlam 45minit - 1jam..
5- Buat bentuk dan filling yg disukai..
tunggu dlam 8minit sebelum dimasukkan dlm oven..

6- Oven mestilah di panaskan dahulu sebelum roti dimasukkan
7- Sapukan atas roti dengan (susu segar + madu sket + telur) tuk nampak lebih cantik.
8- Bakar selama 180'c selama 10minit..
9- Tuk roti bergula, keluar jer dr oven
terus sapukan mentega dan tabur kan gula..



♥ so yummmmyy!!!!~♥

Kek Coklat Pisang

Maaf lambat update entry...
Buat kek ni sbb nak habiskan pisang yg masak ranum tu...
dah tak termakan, so baik buat kek...
Resepi asal dari Sis Yani...
tp cam biasa dah ubah sket... (^_^)
Thanks Sis Yani for marveles resepi...
sedap sangat..
psst : Muffin cup dah habis..
pakai loyang jer lah...
huhuh..so jadi lah Kek...
Bahan2
• 250g pisang
• 250g tepung gandum
• 125g mentega-cairkan
• 50g serbuk koko
• 125g gula halus
• 3 biji telur- suhu bilik
• 1 1/2 sudu kecil baking powder
• 125ml susu segar
• Almond Nibs (optional)


Cara2
1. Panaskan oven sehingga 180C.
Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
2- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik.
Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
3- Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
4- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
5- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
6- Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
7- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati.
8. Masukkan chocolate chip dlm kek dan gaul biar sebati,
Kemudian taburkan Almond Nibs di atas kek.
9- Bakar selama 40-45 minit.


500 Blog mencari Harta Karun



laa...tak der list
dah....
cane nak jawab soklan ni...
wa wa..
calon no 10, 100,200, 300,400, 500
sila tampilkan diri anda..


ngee!~

Selesai bayar Yuran..

nak update entry..yg tak berupdate..
lain kali..
bila mood dah ok...
alahai..
arini penat sgt...
tadi gi orientasi sekolah Haziq
dari kul 9 pagi sampai kul 11pg
pastu trus pergi daftar kat skolah agama
bayar yuran...
tp dah terguna wet Avon...
kena ganti gak ni...
susah kalau dah terguna duit niaga...


Hari Orientasi..

lepas ni kalau sempat nak update entry roti yg wat 2hari lepas ngan kek keju yg buat mlm tadi..
aduhai..banyak entry nak kena update..
tu lah spe suruh lengah2 kan....

sok ada Hari Orientasi Sekolah Tahun 1...
mlm ni kena jahit lencana, iron baju skolah, kapur kasut...

skejap jer cuti ni...
huhu

Jeruk Mangga Epal


Okey, ini mangga epal yg telah dikupas kulitnya...
dan di hiris kecik2....
Buah mangga epal ni amik kat umah mak...
Kadang2 mmg tak sempat lah tuan umah rasa
sbb ade jer org dtg minta...
Mangga ni bentuk nya macam buah epal...
tu sbb di panggil "MANGGA EPAL"
Buah mangga epal mmg sedap mkn mcm tu jer..
lemak2, masam, manis...sume ada..
Nak2 kalau mangga muda, wat colek
perghh! mmg sedap....


Kali ni nak wat Jeruk Mangga Epal...
Resepi ni dari Mak Mertua..
Mak tau menantu dia ni ske makan jeruk..
so kalau balik kampung,
ader jer sebalang jeruk tuk Shaa...
dr belimbing kecik tu smpai ler mangga....
ehehehe...

Bahan2
Mangga
Air
Gula
Garam

Cara2
1- Kupas kulit Mangga, lepas tu hiris kecik2..
2- Basuh dan toskan..
3- Masak Air, gula dan garam..
sehingga larut dan mendidih.
Ikut sesedap rasa sendiri..
4- Biarkan air gula garam tu sejuk...
5- Lepas tu, masukkan dlm bekas mangga tadi..
6- Simpan dlm 3hari...
Kemudian, buang air tersebut...dan buat balik step 3-4-5
7- Jerukkan dalam 1hari..
dah bleh makan...


Jeruk ni buat 3hari yg lepas...
dah bleh makan dah...
baru update entry arini....
takper lah ek....
psstt: tu lah kalau dah start layan citer korea...
mmg hadap tu jer kejer... :P


Ooh ya...
ada nampak tak kotak copyright tu...
ha buruk kan!
huhuhu....asik nak type nama jer
tiap kali nak edit pic..
tu yg wat, trus masuk jer dlm pic tu..
senang sket...
nak kena blaja lagi cara wat kotak
kopirite yg cantik..
wat sementara pandang jer ler yg huduh tu...
hik2

500 Blog!~

http://lh3.ggpht.com/_HNfF5x-lK-0/TPiwSIQGVhI/AAAAAAAAMQM/aO32dKrxRKg/s1600/image%5B3%5D.png
Salam allz,
harap kali ni sempat join pencarian harta karun...

Serba sedikit tentang Shaa...
- dah kawin selama 7 tahun 8bulan...
anak dah 6tahun 9 bulan...
-umo 25 tahun.. (tua dah..)


Tujuan jadi blogger
-sbb utama, benarnya
nak kongsi resepi dan hasil yg dah Shaa wat...
sbb saya rajin buat...
asal ada bahan jer...mula lah bertukang (^_^)
sblm ni kongsi kat fb jer...
- suka amik gambar..
tp guna enset jer lah..
- nak tambah kenalan...
-kongsi citer2 yg perlu di kongsi...
-nak tambah pengalaman dr citer blogger yg lain..
duk rumah jer kan..
tak tau per citer kat luar sana...

ok lah tu ajer...
sapa2 nak join leh klik banner kat ats tu...


Rindu my belog :)

Dari pagi sampai petang takde line....
tiba2 jer terputus
adesss..
segmen En Ben pun xtau apa citer....

dah janji ngan Haziq nak bawa gi Taman...
Nak intai2 segmen pun, Haziq dah start bising....
hua2

xdpt lah nak berbelog....


tata...
ngeeee!~
ooh ya, td wat Roti Comel....
ade filling coklat 3 ketui,
tabur keju 4 ketui,
tabur gula + butter 6 ketui...
entry akan diupdate..
kalau le sempat...

200 Blog~

Salam...
Segmen dr En Ben lagi....
sebelum tdo, wat lah entry ni dulu.... (^_^)

sapa2 nak join leh klik banner kat ats tu k...
tata...



Contest 'Jom Cari Nama Adik Baby'

http://2.bp.blogspot.com/_AtteOqgDyEc/TQr-7dI45EI/AAAAAAAADcc/1xEHP0LTNm8/s320/banner+3.jpg
Salam..
Nak join Contest dari AQueen lak..
Contest ni bertujuan tuk cari Nama bakal
adik baby yg akan kuar Jan 2011...

Syarat2 nyer cam biasa
opkoz lah smua dah di buat.... :)
- jadi follower
-buat entry, letak banner di entry & sidebar
- Awal nama,
baby girl kena ada ANIES,

baby boy kena ada AYRELL
- Tag 2 orang
Wani
Mama Zharfan


Nama BABY GIRL
ANIES RAAINA ASHIQA

Raaina - Beautiful princess
Ashiqa - Very friendly

Nama BABY BOY
AYRELL AARIZ RAEM

Aariz - Leader
Raem - One who has a desire and searches


Ok..harap suke ngan nama yg di cadangkan (^_^)

Tarikh tutup : 11 January 2011

GA HAPPY 1st ANNIVERSARY CIK FIRUS BLOG

http://2.bp.blogspot.com/_ah25AuUtXso/TRH0uJJZrrI/AAAAAAAAAu4/z1pzbVEAHw0/s1600/Blue_abstract_wallpaper_by_Bourniio.jpg
Salam....
1st Giveaway dr blog Cik Firus...
GA ni dibuat tuk meraikan genap setahun berbelog pada 6 Jan 2011..
Tahniah Cik Firus :)

Tuk Syarat2 GA:
-mestilah warganegara & mesti ada alamat tetap kat mesia- opkoz lah!~
- Jadi follower - sudah!~
- ada blog - opkoz lah ada :)
- buat satu entry berkenaan GA , pastu letak banner kat enty & sidebar - sudah!~

Tarikh tutup: 5 Januari 2011

pada sapa2 yg nak join, boleh klik banner kat ats..


p/s: nak menang..harap2 sgt bertuah...nak makan cokelat dr Cik Firus

Nak beli Buku Sekolah...

Pagi ni nak ke Sekolah...
Beli buku tuk Haziq....
termasuk yuran ada lah RM150 kut,
mana lah nak cekau wet lagi ni......
huhuhu...
nasib baik byr wet buku dulu....

Baru masuk Tahun Satu, kenalah parent belikan...
tapi masa Shaa dulu dlm darjah 4-6
beli buku sendiri ajer kat koperasi sekolah...
la ni beli buku tuk anak lak.....
terimbau kenangan lama lak..



Ya Allah permudahkan jalan tuk kami...

Org tau pandang jer...
tau cakap
tp tak mau faham...

Pokok Pelangi? Salah satu Keajaiban ciptaan Allah...

Rainbow Eucalyptus (Eucalyptus deglupta)




The Rainbow Eucalyptus (Eucalyptus deglupta) or Mindanao Gum is the
only species of Eucalyptus tree found in the northern hemisphere. As if
that weren’t extraordinary enough, the up to 70-m tall tree also shines
in the colours of the rainbow: its bark can take on a yellow, green,
orange and even purple shading!

Nope, no crazy abstract painter has put a paint brush to this tree:


The unusual phenomenon is caused by patches of bark shedding at
different times. The different colours are therefore indicators of the
age of the bark: Freshly shed outer bark will reveal the bright green
inner bark. This darkens over time and changes from blue to purple and
then reaches orange and maroon tones.

One would think that a tree this pretty and unusual should, well, if
not be worshipped, at least be put on public display in parks and
forests. Sadly, that is not the case. Rainbow Eucalyptus trees are
cultivated around the world mainly for pulpwood creation purposes. Wood
pulp is the most common ingredient when making paper, white paper that
is. The pulp can be chemically or mechanically separated from the wood.
It is a dry, fibrous material whose fibres disperse and become more
pliable when suspended in water.

Pulpwood’s here to stay though as it is considered a source of green
energy, and demand has increased over the last few years. Currently
though, trees cultivated specifically for pulp production account for
only 16% of world pulp production. About 9% comes from old growth
forests and the remaining 75% from second-, third- and more generation
forests. That’s a lot of tree years wasted for a bit of pulpwood!


However, reforestation and specific cultivation for pulp wood purposes
are on the rise, making the trees a renewable energy.
If you want to spot a Rainbow Eucalyptus tree live and in all its
glory, you’ll have to travel to Indonesia, Papua New Guinea or the
Philippines, the tree’s only native places. However, it has been
introduced worldwide as an exotic wood in South America, Malaysia, Sri
Lanka, China and other countries.
~ Credit~


Allah Maha Berkuasa..Cantik sgt!~

Adakah Susu penting?

Kalau nak diikut dengan persoalan ini,
rata2 mungkin menjawab
"Ah, tidak perlu lagi minum susu..aku bukan budak2 lagi"
"Tak payah lah minum susu, saya sudah besar"
"Saya tak minum, susu x sedap"
"Anak saya sudah berhenti minum susu" ~ dengan lagak bangga

Tapi kamu xsedar bahawa pentingnya susu....
Tahukah kamu apa itu SUSU?

Susu kaya dengan kalsium.
Kalsium disarankan untuk kanak-kanak yang sedang membesar
kerana ia memainkan peranan yang sangat penting dalam
pembentukan dan kesihatan gigi dan tulang yang kuat.

Pengambilan susu yang mencukupi dari peringkat kanak-kanak
bukan sahaja boleh mencegah osteoporosis di kemudian hari,
malah ia turut membantu mencegah kehilangan kalsium dan fosfat
daripada gigi bagi memastikan satu set gigi yang lengkap sepanjang hayat.
Kalsium juga penting untuk melancarkan degupan jantung,
pemulihan luka dan pengecutan otot.

Info: Utusan

Susu diperlukan untuk segenap lapisan umur..
Banyak susu yg ada di pasaran,
Kamu pilih jer...
Nak susu kotak..mcm2 perisa ada...
(Shaa & Haziq suka susu rendah lemak dan perisa strawberry..sedap!~)

Rata2 sudah stopkan pengambilan susu untuk anak2 pada usia seawal 4tahun...
Malah dengan bangganya mengatakan
"D ni dah tidak minum susu lagi,sebab tahun depan nak sekolah tadika"
Perkara yg dianggap remeh oleh sebahagian ibubapa
hurm..

Ooh, benarnya nak bagi tau...dengan bangganya....http://www.emocutez.com

Haziq minum susu...
dulu- satu hari 2x..
sekarang- tengah "kemerosotan" ni bg 1x...huhu

Cuma masih belum putus dengan botol..
Itulah penangan anak sorang ni,
masih menganggap baby...
yg minum pakai botol susu...
ooh ya, pakai tupperware (BPA-FREE)
hohoho
Dah besar kena lah minum susu dalam cawan...kan?
Shaa sudah mula ajar yer..
perlahan2
tapi bukan selalu...
sebab Haziq dah biasa minum dlm botol...
So selang seli...http://www.emocutez.com

Apa2 pun, start 2tahun hingga keatas
wajib minum susu lembu.....
2tahun kebawah minumlah susu ibu :)

Muda sangat ker?

Ada sorang Cik Puan yg pelik dengan hubungan kami.....
lalu bertanya berkali2....

Cik Puan : betul ker itu Ibu kamu?
Si Anak jawab dengan lantang, ya itulah Ibu saya...

Cik Puan : Aih, bukan kakak kamu ker?
bukan itu Ibu saya, kata si anak lagi...
Cik Puan: Macam tak caya jer...

Lalu bertanya pada si ibu....

Cik Puan: Ini anak kamu ker?
Si Ibu, menjawab yer ini anak saya,
saya kawin muda....

Lantas terhenti spekulasi2 yg bersarang kat minda Cik Puan tadi....
Walaupun agak terkejut, namun terpaksa menerima ngan hati yg rela
~kwang2...xder lah ending dia mcm ni...~

Senario ini selalu berlaku...
mcm2 pertanyaan....sampai jadi rimas....
Haih apa lah yg nak di peliknya....
Pelik sangat ker umur baru 25 tapi ada anak umur 6tahun??
Ramai lagi Ibu muda di luar sana.....
hello...!!
ini bukan kisah baru.....
kisah lapuk dah ni......
berlambak di luar sana yg kawin awal
dan muda2 anak dah 2-4orang..


Muka tembun gini pun org kata macam budak2...
padahal aku dah rasa muka cam Ibu beranak 4
walaupun anak baru satu...hiks2
(sengih gatal..takper lah ek!~)
kalau itu yg kamu2 semua nak pikir...
yg penting hubungan kami adalah anak beranak....!~

p/s: lagi 3 bulan lebih dah tukar jadi 26..
waa sudah makin tua....

Jual wajah tanpa sedar??

Salam allz...


Terkadang bila melayari blog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya
bagi manusia yang memayakan diri mereka,
saya merasa hairan melihat sesetengah blog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat,
tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing.

Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda,
ya muslimah sekalian, namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci!
Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

MUSLIMAH & GAMBAR : ADA APA DENGANNYA?
Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian.
Saya adalah rakan kamu. Sahabat kamu.
Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang.
Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum?
Muslimahku, Dunia internet semakin berkembang maju.
Satu hari, satu blog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari.

Di kalangan mereka ada yang bagus, yang
menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad)
kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya
mereka menyekat pandangan mereka
(daripada memandang Yang haram), dan
memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka;
Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang
apa Yang mereka kerjakan. ”
Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda
yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa
di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk
hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula
memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki
anda….
Credit: NHH

Nak2 yg puji ke'comel'an..bukan memuji ke'comel'an blog kamu..
tapi memuji rupa kamu...
kamu bangga..dipuji2 sebegitu?
lalu kamu upload banyak2 lagi gambar wajah2 kamu di setiap penjuru blog...
dan tanpa kamu sedar, kamu menjual wajah....
dan .....

Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin
anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet!
Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin
juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga
lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit
gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda
tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma
berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah
bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah!
Credit: NHH

Ada terbaca kat blog2 rakan, yg marah pada pencuri profile sbb guna gambar nyer di FACEBOOK...tp kamu xsedar kesalahan tu dtgnya dr kamu sendiri..
Adalah salah jika ambil gambar tanpa izin kamu, tapi apa niat kamu bila paparkan gambar kamu?? tidakkah untuk menunjuk2 yg itu adalah kamu....dan rela org melihat dan menyimpan gambar kamu....

p/s: jangan terasa hati dan merajuk bawa diri dengan kata2 ku kat ats tu....
tapi kalau terasa hati dan ingin berubah diri...ambil langkah sendiri...
yg perlu berubah adalah kamu...diri kamu, kamu lah harus menjaga nya.....
Dan Shaa sendiri moga sentiasa ingat dlm hati, moga x tersalah langkah sepanjang ber belog...
Kalau aku mula tersilap langkah, tegur lah aku...
tp secara berhemah yer.....(^_^)

Papan Iklan yg sentiasa bergerak?

Salam....
terpanggil nak buat tutorial tuk animasi, gambar atau tulisan gerak2..
aritu Pak Ngah @Komensen ada bagi komen
"saya suka papan iklan yang sentiasa bergerak tu .. asyik menengoknya."

Okey, mari kita cuba tricks yg simple :)
Terpulang samaada nak letak gambar, animasi atau perkataan..

Letak teks antara Tag Marquee
<marquee>Add your text here....</marquee>

1- Teks dari Kiri ke Kanan
<marquee direction="left">Sweet Yummy Sweet Life</marquee>
So hasilnya;

Sweet Yummy Sweet Life

2- Teks dari Kanan ke Kiri
<marquee direction="right">Sweet Yummy Sweet Life</marquee>
Sweet Yummy Sweet Life


3- Gerak dari bawah ke atas
<marquee direction="up">Sweet Yummy Sweet Life</marquee>
Sweet Yummy Sweet Life
4- Gerak dari atas ke bawah
<marquee direction="down">Sweet Yummy Sweet Life</marquee>

Sweet Yummy Sweet Life
5- Letak background color
Untuk ubah background, perlu diletakkan kod berikut
bgcolor="#kod warna"

<marquee direction="right" width="110%" style="background:#99ccff"><font color="white">Sweet Yummy Sweet Life</font></marquee>

Hasilnya...
Sweet Yummy Sweet Life



6- Perkataan dalam keadaan 'anjal'
Penambahan kod berikut diperlukan ke dalam kod asal.
behavior="alternate"
<marquee behavior="alternate" bgcolor: rgb(0, 153, 0);">#99CCFF">Sweet Yummy Sweet Life</marquee>
Sweet Yummy Sweet Life


7- Pause apabila cursor dilalukan.
Perkataan yang bergerak juga dapat dihentikan apabila dilalukan cursor. Kebiasaannya ini untuk memudahkan pengunjung untuk membaca apa yang ingin disampaikan tanpa ganguan.

Penambahan kod yang perlu dilakukan adalah

onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()"

<marquee behavior="alternate" direction="left" bgcolor="#99CCFF" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()" scrollamount="2" >Sweet Yummy Sweet Life;/marquee>


Sweet Yummy Sweet Life



♥ Warna biru tu Perkataan yg ingin di gerakkan...

♥ Warna Merah ~
Penambahan kod berikut diperlukan dalam kod asal.
direction="left"
direction="right"
direction="up"
direction="down"

♥ Warna Hijau tu kod warna..Senarai kod warna boleh dapat disini.




Itu sajer..senang kan
(^_^)

Oatmeal Cookies

Salam...
Resepi asal dari blog En Mat Gebu
Buat tuk kudap2..nak beli xde wet...:P
lebih baik wat sendiri kalau cukup bahan...
dan tentunya kita tau halal kan....ehehe
ni kategori resepi derhaka kut?
p/s: resepi kat bwh ni yg telah di derhaka kan..

BAHAN2
200 g mentega
80 g gula aising
1 camca teh esen vanilla
120 g tepung gandum*
10g tepung jagung
55 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
100 g Oat

CARA2
1- Satukan mentega, esen vanilla dan gula aising dalam mangkuk, pukul hingga rata, tak perlu kembang.
2- Gaul oats dan tepung hingga rata, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gaul hingga menjadi doh.
3- Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4- Keluarkan doh, kemudian ambil secubit, bulat2 kan sebesar ibu jari, susun atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega dan tekan sedikit doh tadi dengan garfu.
5- Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20minit



♥ so yummmmyy!!!!~♥
http://www.leeloublogsimages.com/Layouts/2010/Flower%20Power/FlowerLaydownPostDiv350.png

Weekend Activity

Petang tadi main tanah liat ngan Haziq..
Wat hilang2 bosan...
Hari ni mmg cam letih jer...
nak kuar2 pun malas..
so wat ler aktiviti kat umah....




Ada Gajah, Dolphin, Carrot, Kek, Biskut, Roti,
Ulat atas daun dan Ulat kecik ....
pilih jer..yg mana satu nak...
ngeeee!~

tamat sudah ari ujung minggu....
lagi 2minggu nak skolah...
rasa skejap jer kan..

GhostEO & Xtreme DOA

Ooh ya, kali ni nak pomot game Ghosteo,
Permainan adalah 90% dlm Bahasa Melayu...
tuk lebih lanjut bleh klik;
FACEBOOK: GhostEo


Game XDOA..

FACEBOOK: XDOA (Extreme DOA)

p/s: jom sokong Game dari anak melayu tempatan....

A Boring Weekend

Oooh bosannya tak tau nak wat apa....
Malam tadi dah wat oatmeal cookies...
Harini nak wat aper lah ni??
Hurm....


nak layan blog? edit blog?
rasa cam dah ok dah..
baik lah cari idea nak tingkatkan traffic
dr edit tah2 yg bukan :P
atau

nak layan FB atau lebih dikenali sebagai Facebok...
tp sume mesti gi jalan2 ujung minggu...xde sapa dah..
atau

Nak download citer kat Yellow Cinema.com?
ish habis satu hari nyer masa...
hurm...xbleh2
atau

lagi baik tengok citer Korea atau Jepun online kat MySoju.Com?
xpayah nak donlod2 kan...
citer apa nak tgk ni....hurm..

atau

Main game?
slalu main Luxor.... hik2


wooah..akan dipikirkan....
sebentar lagi.....
iklan sat...

Rumah tanpa deposit

11,000 unit kediaman
ditawarkan bermula Januari di seluruh negara


KUALA LUMPUR: Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB)
menawarkan 11,000 unit rumah berharga antara RM35,000 hingga RM220,000 di seluruh negara kepada pembeli,
tanpa mengenakan bayaran wang pendahuluan mulai 1 Januari ini.


Pengerusinya, Datuk Idris Haron, berkata SPNB
dengan kerjasama Cagamas Berhad (Cagamas) menawarkan
jaminan beli rumah
tanpa wang deposit itu hanya kepada pembeli rumah
pertama yang berpendapatan RM3,000 sebulan membabitkan
pembelian rumah yang dimajukan SPNB.

Katanya, tindakan itu juga untuk menyahut usaha
kerajaan dalam memastikan golongan yang ingin membeli rumah
tidak perlu
menyediakan wang pendahuluan yang selama ini menjadi antara halangan untuk mereka memiliki kediaman sendiri.

“Sebagai pemaju, SPNB akan memberikan jaminan
ini kerana melihat kebanyakan pembeli tidak mampu menyediakan wang pendahuluan.


“Kita mempunyai lebih 11,000 unit rumah berharga
antara RM35,000
hingga RM220,000 di seluruh negara yang belum dijual.
Jadi ini peluang golongan muda memiliki rumah
tanpa perlu sediakan pendahuluan 10 peratus,” katanya.


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas
pelancaran Program Kesedaran Amalan HIFI
(Helpful, Informative, Friendly, Immediate) untuk warga SPNB,
di sini semalam.


Hadir sama, Pengarah Urusan SPNB,
Prof Dr Kamarul Rashdan Salleh.
Pada sidang media sama, Idris turut mengumumkan
empat projek baru membabitkan pembinaan
1,200 unit rumah di Selangor, Johor, Kedah dan Sabah
mulai tahun depan.


Mengenai masalah 41 pemilik rumah Taman Anggerik Fasa 2,
Senawang, Negeri Sembilan yang mendakwa projek berkenaan masih
terbengkalai, beliau berkata,
projek itu bukan dikendalikan SPNB seperti didakwa pembeli.


“Tahun ini, kita berjaya menjual 3,000 unit
berjumlah RM400 juta dan tahun depan SPNB menyasarkan jualan
sebanyak 6,300 rumah.


“SPNB yakin jualan tahun depan akan meningkat
dengan kerjasama Cagamas. Kita juga menawarkan pakej jualan
menarik, termasuk diskaun 10 hingga 30 peratus,
bergantung kepada lokasi kawasan perumahan, termasuk
khidmat guaman percuma,” kata Dr Kamarul.


Di bawah Rancangan Malaysia Ke-Sepuluh (RMKe-10), kerajaan
menyasarkan pembinaan 161,000 unit rumah mampu milik,
iaitu 78,000 unit dibina kerajaan dan 83,000 unit oleh swasta.


Pembeli baru berpendapatan kurang
daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah, kerajaan memperkenalkan
Skim Rumah Pertamaku yang akan dilaksanakan Cagamas Berhad,
syarikat
perbadanan gadai janji dan pensekuritian terkemuka negara.


Ini akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10
peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000 dan
membolehkan pembeli rumah mendapat pinjaman
100 peratus tanpa perlu mengeluarkan 10 peratus
wang pendahuluan
seperti amalan lazim.


Pembeli rumah pertama juga akan diberikan
pengecualian duti setem 50 peratus ke atas surat cara
pindah milik dan surat cara perjanjian pinjaman bagi rumah berharga
tidak melebihi RM350,000.


~Berita Harian~

p/s: Terasa nak mohon lak..dpt rumah kos rendah atau sederhana rendah pun Alhamdullilah...
yer lah gaji xseberapa..
mana leh nak mohon rumah banglo :P

Hide Shoutbox

Salam...
Tutorial macam mana nak hide kan Shoutbox..

Macam Shaa nyer... :P



1- Mula2 kena ada shoutbox, kalau xde boleh sign up kat SINI
2- Pastu sila ke DESIGN - PAGE ELEMENT - ADD GADGET - HTML/JAVASCRIPT
3- Copy Paste Code dibawah ini
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:140px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://4.bp.blogspot.com/_ctsjb7gGg_k/TQwlZtxPmKI/AAAAAAAAB8M/X6_itWPYjCY/s1600/SHOUTX.jpg')no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #DB7093;
background:#F5DEB3;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

--- PASTE CODE SHOUTMIX HERE -----

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>

<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

4- Ada perkataan ------Paste Code Shoutmix Disini-------
Gantikan dengan Code Shoutmix.

5- Please jangan REVIEW ok!! Terus Klik SAVE.

♥ Warna Biru tu width and height untuk gambar tepi tu.
♥ Warna Oren tu url gambar tepi, leh tukar kalau nak..kalau xnak pun takper (^_^)
♥ Warna Pepel tu , kena adjust sikit. Kadang2 gambar tu boleh tersorok tak tunjuk sepenuhnya & kadang2 dia tutup pun tak habis .

Awal sangat ker?

Berminat dgn entry Sis Azila
pasal anak buahnya tahun Darjah 1
nak antar Tuisyen....

Tapi, kalau ikut mmg dah berubah...
Zaman masa Shaa Darjah 1,
dok ikut garis2 tuk wat huruf A- Z
then baru lah start belajar huruf, baca dll...
tapi Zaman sekarang
Sukatan Pelajaran dah lain..
Pra Sekolah ni dah mula belajar mcm darjah 2 kita dulu2...
Rasanya peratusan sgt kurang tuk tak tahu baca
cam zaman sekolah dulu
berbanding sekarang..
Sebabnya?
Ibu bapa dok berlumba2 nak antar anak Tuisyen
Tak nak anak ketinggalan masa masuk darjah 1...

Even, Haziq Shaa dah start cari masa umur 5tahun lagi...
Cuma kat Melaka ni,
tak ramai yg wat tuisyen tuk budak bawah 7 tahun...
So, Insya' allah ada rezeki, tahun depan
Haziq akan di hantar ke Kelas Tuisyen....

Takaful pendidikan pun dah Shaa wat tengah tahun aritu....
Kena amik langkah awal untuk peruntukan
perbelanjaan pendidikan
Haziq di masa hadapan...
p/s: tp mmg x dpt nak bygkan Haziq gi Tuisyen, tempat belajar selain sekolah..

GIVEAWAY:LUCKY FOLLOWERS.WEE~


Salam...
GA dari Izyan tuk Lucky Followers..
GA ni dibuat tuk menghargai pengikut terchenta....
Tarikh tutup : 25 Dis 2010
Sapa2 nak join, still sempat lagi...
arini baru 17 Dis..

Hadiahnya?
topup bawah RM30 tuk 3 pemenang...


Harap2 Shaa adalah Lucky Followers :)
Bleh klik kat banner diatas tuk info lanjut ok..
http://www.emocutez.com


COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

Salam...
Terima tag dr Wani.. thanks ya :)
Tulang belakang kempen ni dari Thepotpetking.
Terima kasih ats usaha murni ni.. :)

Bercakap pasal Aurat, Shaa pun ada kekurangannya...
Tapi mudahan2 dengan izin Allah swt,
Shaa ingin perbaiki kelemahan2 yg ada..

Meh baca Info ni;

Aurat berasal daripada bahasa Arab, ‘Aurah’ yang bererti kurang. Di dalam fiqh, aurat diertikan sebagai bahagian tubuh seseorang yang wajib ditutupi daripada pandangan orang lain. (Wahbah al-Zuhayli (1989), al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, Damsyik: Dar al-Fikr, halaman 579)

Walaupun ulama berkompromi mengenai had aurat yang perlu ditutup oleh wanita, namun mereka bersepakat mengatakan hukum menutup aurat bagi setiap wanita Muslim yang baligh adalah wajib.
Tutup aurat satu tuntutan, Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan, Demi melaksanakan perintah Tuhan.
Dulu Shaa pakai tudung bawal..
walaupun Shaa tau tdg bawal tu jarang tp masih ttp pakai gak..
dah lah tak ske pakai scarf penuh..
just pakai yg tutup depan jer...
bila pakai kan, nmpak lah rambut2 yg tercacak2 tu..
bila ingat balik...betapa alpa nyer Shaa
Then, mula ubah sket2..
pakai tdg yg tak jarang...
italy, Ariani dll
nak2 zaman sekarang fesyen makin bnyak pilihan..
cuma pilihan yg kita buat tu betul atau tidak jer...
Pilihan di tangan kita..


Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung.

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Bab ni Shaa sendiri tak paham..
baju adik2 pun nak di sarung kat badan
tak rasa sesak ker?
Kadang2 bila membongkok, nmpaklah lurah punggung..
tak rasa ke angin2 masuk lalu lalang??
Kalau tanya, mesti jawapannya "Fesyen terkini"
tp niat dlm hati siapa yg tau...kan?

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Sudahkah kita tanamkan iman?
Menutup aurat sepanjang badan.
tidak pada rambut sahaja...
tapi keseluruhan...
Moga Shaa sendiri bina azam, tanam iman
usaha tuk perbaiki lagi kelemahan
yg kadang2 kita sendiri tak perasan..
Moga Allah swt tunjukkan jalan..



nak tag sapa erk?
pening lak nak pikir..
:P
Jom ramai2 kita mula berkempen (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...