Tiap2 kali wat Kek Coklat mmg Shaa akan try lain2 resepi...
Kek ni wat tuk besday Adik bongsu yg ke-17...
masa 5 Disember aritu
Pic tak sempat amik....terlupa banget..
time nak potong tu baru tingat
sempat amik satu pic ajer itu pun pic blur...huhuhu
tapi xperlah leh layan resepi ajer k...
Shaa buat 1/2 adunan ajerr...
Credit : Zalisa
Bahan2
Bahan A
- 21/2 cwn tepung gandum
- 1 cwn serbuk koko
- 11/2 tsp soda bikabonat ( Shaa guna Baking Powder)
Bahan B
- 4 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 11/2 cwn air
Bahan C
- 11/4 butter
- 2 cwn gula halus
Cara-cara
1. Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
2. Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Pukul bahan C sehingga kembang
4. Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 45minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
8. Bila kek dah sejuk, boleh lah letak toppingnya pulak.
♥ so yummmmyy!!!!~♥
Kek ni wat tuk besday Adik bongsu yg ke-17...
masa 5 Disember aritu
Pic tak sempat amik....terlupa banget..
time nak potong tu baru tingat
sempat amik satu pic ajer itu pun pic blur...huhuhu
tapi xperlah leh layan resepi ajer k...
Shaa buat 1/2 adunan ajerr...
Credit : Zalisa
Bahan2
Bahan A
- 21/2 cwn tepung gandum
- 1 cwn serbuk koko
- 11/2 tsp soda bikabonat ( Shaa guna Baking Powder)
Bahan B
- 4 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 11/2 cwn air
Bahan C
- 11/4 butter
- 2 cwn gula halus
Cara-cara
1. Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
2. Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Pukul bahan C sehingga kembang
4. Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 45minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
8. Bila kek dah sejuk, boleh lah letak toppingnya pulak.
♥ so yummmmyy!!!!~♥
0 Sweet Kukis:
Post a Comment