♥ Let's Follow!!~ ♥

Jeruk Mangga Epal


Okey, ini mangga epal yg telah dikupas kulitnya...
dan di hiris kecik2....
Buah mangga epal ni amik kat umah mak...
Kadang2 mmg tak sempat lah tuan umah rasa
sbb ade jer org dtg minta...
Mangga ni bentuk nya macam buah epal...
tu sbb di panggil "MANGGA EPAL"
Buah mangga epal mmg sedap mkn mcm tu jer..
lemak2, masam, manis...sume ada..
Nak2 kalau mangga muda, wat colek
perghh! mmg sedap....


Kali ni nak wat Jeruk Mangga Epal...
Resepi ni dari Mak Mertua..
Mak tau menantu dia ni ske makan jeruk..
so kalau balik kampung,
ader jer sebalang jeruk tuk Shaa...
dr belimbing kecik tu smpai ler mangga....
ehehehe...

Bahan2
Mangga
Air
Gula
Garam

Cara2
1- Kupas kulit Mangga, lepas tu hiris kecik2..
2- Basuh dan toskan..
3- Masak Air, gula dan garam..
sehingga larut dan mendidih.
Ikut sesedap rasa sendiri..
4- Biarkan air gula garam tu sejuk...
5- Lepas tu, masukkan dlm bekas mangga tadi..
6- Simpan dlm 3hari...
Kemudian, buang air tersebut...dan buat balik step 3-4-5
7- Jerukkan dalam 1hari..
dah bleh makan...


Jeruk ni buat 3hari yg lepas...
dah bleh makan dah...
baru update entry arini....
takper lah ek....
psstt: tu lah kalau dah start layan citer korea...
mmg hadap tu jer kejer... :P


Ooh ya...
ada nampak tak kotak copyright tu...
ha buruk kan!
huhuhu....asik nak type nama jer
tiap kali nak edit pic..
tu yg wat, trus masuk jer dlm pic tu..
senang sket...
nak kena blaja lagi cara wat kotak
kopirite yg cantik..
wat sementara pandang jer ler yg huduh tu...
hik2

4 Sweet Kukis:

Cik Firus said...

cik firus suke mangga epal ni..
rase dye sedap sangat2..
winduuuuu nk mkn mangga epal..
nk sikit boleh??

Jieda said...

Kat rumah saya mangga epal sedang berbuah lebat.Boleh juga saya buat jeruk kerana saya suka jeruk.Apakata sharekanlah resepi jeruk mangga di sini.Saya tunguu he3.

Norfa said...

erm..terliur..adoii...

salam kenal dari norfa..follo...hehehe

Shaa said...

Cik Firus - boleh, meh lah dtg sini
eehehe (^_^)

Sis Jieda - dah update resepi tu...tertinggal tadi...:)
kat umah mak dah tinggal sket jer mangganya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...