
Buat kek ni sbb nak habiskan pisang yg masak ranum tu...
dah tak termakan, so baik buat kek...
Resepi asal dari Sis Yani...
tp cam biasa dah ubah sket... (^_^)
Thanks Sis Yani for marveles resepi...
sedap sangat..
psst : Muffin cup dah habis..Bahan2
pakai loyang jer lah...
huhuh..so jadi lah Kek...
• 250g pisang
• 250g tepung gandum
• 125g mentega-cairkan
• 50g serbuk koko
• 125g gula halus
• 3 biji telur- suhu bilik
• 1 1/2 sudu kecil baking powder
• 125ml susu segar
• Almond Nibs (optional)
Cara2
1. Panaskan oven sehingga 180C.
Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
2- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik.
Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
3- Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
4- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
5- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
6- Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
7- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati.
8. Masukkan chocolate chip dlm kek dan gaul biar sebati,
Kemudian taburkan Almond Nibs di atas kek.
9- Bakar selama 40-45 minit.
0 Sweet Kukis:
Post a Comment